Tromfom turnaja majú byť aj skvelé štadióny

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Prehľad a základná charakteristika ôsmich štadiónov, ktoré budú dejiskami EURO 2012 vo futbale:

POĽSKO:

Dejiskom otváracieho duelu šampionátu medzi domácim Poľskom a Gréckom bude 8. júna Národný štadión vo Varšave. Ten sa začal budovať v októbri 2008 na mieste bývalého Štadióna 10. výročia, pričom sa môže pochváliť unikátnou zaťahovacou strechou z PVC. V aréne s kapacitou 58.000 divákov sú na programe okrem ďalších dvoch zápasov A-skupiny (12. júna Poľsko - Rusko, 16. júna Grécko - Rusko) i štvrťfinále medzi víťazom A-skupiny a druhým tímom B-skupiny (21. júna) a šampionátové semifinále (28. júna).

Tvar štadióna vo Vroclave je zvýraznený inovatívnym dizajnom vonkajších stien. Budova je pokrytá sklenenou sieťovinou, potiahnutou teflónom, ktorá je ukotvená oceľovými krúžkami okolo celého tela štadióna. Farbu exteriéru arény je možné meniť vďaka sofistikovanému systému osvetlenia. Štadión bol v septembri 2011 svedkom boxerského zápasu o titul majstra sveta v ťažkej váhe organizácie WBC medzi domácou hviezdou Tomaszom Adamekom a Vitalijom Kličkom. Dosiaľ najväčšie podujatie v histórii poľského športu sledovalo priamo na mieste vyše 44.000 divákov a televízny prenos sa vysielal do vyše 130 krajín. V rámci ME sa tu odohrajú tri zápasy základnej A-skupiny (8. júna Rusko - ČR, 12. júna Grécko - ČR, 18. júna ČR - Poľsko).

Mestský štadión v Poznani bol prvou plne pripravenou poľskou arénou na šampionát. Pôvodne bol postavený v roku 1980 a v rokoch 2003-2010 prešiel kompletnou rekonštrukciou, vrátane štyroch úplne nových krytých tribún. Aréna s membránovitým zastrešením má kapacitu 43.000 divákov (pre potreby EURO 41.000). Vleklým problémom štadióna bol trávnik, ktorý sa od decembra 2009 menil už šesťkrát z toho dôvodu, že tráva nikdy nestihla zakoreniť z dôvodu zápasového zaťaženia a tiež položenia koberca v náročných podmienok - neskoro na jeseň či dokonca v zime. V rámci C-skupiny sa v Poznani odohrajú tri zápasy (10. júna Írsko - Chorvátsko, 14. júna Taliansko - Chorvátsko, 18. júna Taliansko - Írsko).

V Gdaňsku sa môžu pochváliť jedným z najkrajších štadiónov v Európe, ktorého zovňajšok pripomína jantár. Autorom tamojšej PGE Arény je spoločnosť Rhode-Kellermann-Wawrowsky, ktorá má na konte slávne štadióny v Gelsenkirchene a Hanoveri. Štadión, ktorý otvorili v júli 2011, má kapacitu 42.000 divákov. V rámci C-skupiny sa tu odohrajú tri zápasy (10. júna Španielsko - Taliansko, 14. júna Španielsko - Írsko, 18. júna Chorvátsko - Španielsko) a Gdaňsk bude tiež svedkom štvrťfinále medzi víťazom B-skupiny a druhého tímu A-skupiny (22. júna).

UKRAJINA:

Olympijský štadión v Kyjeve, ktorého súčasťou je aj atletická dráha, je pýchou ukrajinského športového staviteľstva. Opakovane modernizovaný stánok je jedným z najmodernejších na starom kontinente a svojou kapacitou sa radí k najväčším na svete. Pred poslednou rekonštrukciou, ktorá začala v decembri 2008, sa na štadión pomestilo 83.000 divákov, v súčasnosti je jeho kapacita 70.000. V Kyjeve 1. júla vyvrcholí šampionát finálovým zápasom, ešte pred tým sa na ňom odohrajú tri duely základnej D-skupiny (11. júna Ukrajina - Švédsko, 15. júna Švédsko - Anglicko, 19. júna Švédsko - Francúzsko) a štvrťfinále medzi víťazom D-skupiny a druhým tímom C-skupiny (24. júna).

Multifunkčný štadión v Charkove, ktorý rovnako ako ten v Kyjeve má i atletickú dráhu, píše svoju históriu už od roku 1925. Odvtedy však prešiel niekoľkými renováciami, pričom zatiaľ posledná, nevyhnutná pre potreby európskeho šampionátu, odštartovala v roku 2007. Aréna je domovským stánkom Metalistu Charkov a je schopná poskytnúť prístrešie vyše 41.000 divákom. Diváci tu uvidia tri zápasy B-skupiny (9. júna Holandsko - Dánsko, 13. júna Holandsko - Nemecko, 17. júna Portugalsko - Holandsko).

Výstavba Arény Ľvov začala v novembri 2008, pričom proces neprebiehal vôbec ľahko. V septembri 2009 médiá získali informácie ohľadne tajnej správy Európskej futbalovej únie (UEFA), podľa ktorej bola šanca na včasné dokončenie štadióna veľmi malá. Časový sklz sa spoločnosť Azovintex rozhodla riešiť nepretržitým 24-hodinovým pracovným systémom, vo februári 2010 však bola stavba z dôvodu projektových nedostatkov pozastavená. Štadión s kapacitou 33.000 divákov napokon slávnostne otvoril svoje brány v októbri 2011. V B-skupine sa tu odohrajú tri zápasy (9. júna Nemecko - Portugalsko, 13. júna Dánsko - Portugalsko, 17. júna Dánsko - Nemecko).

Donbass Aréna v Donecku je jediným štadiónom pre potreby EURO 2012, ktorý sa nebudoval v strese. Výstavbu najmodernejšieho športového zariadenia vo Východnej Európe financoval ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov. Štadión, kde hráva svoje domáce zápasy Šachtar Doneck, naprojektovala spoločnosť ArupSport. Z jej dielne predtým vyšli skvosty ako Allianz Aréna v Mníchove či Národný štadión v Pekingu. V Donecku sa odohrajú tri zápasy D-skupiny (11. júna Francúzsko - Anglicko, 15. júna Ukrajina - Francúzsko, 19. júna Anglicko - Ukrajina), štvrťfinále medzi víťazom C-skupiny a druhým tímom D-skupiny (23. júna) a 27. júna aj šampionátové semifinále.
 

Vyberte región